Masih Tiada Tangkapan Dibuat Berkenaan Data 22.5 Juta Rakyat Dijual – Mesin Pelayan JPN Dan KPDNHEP Dirampas

Diterbitkan pada July 26, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Beberapa bulan yang lalu, kami telah melaporkan bahawa 22.5 juta data daripada kad pengenalan rakyat Malaysia telah dijual di arena web gelap pada nilai $10 ribu dalam bentuk Bitcoin.

Sejak insiden tersebut dilaporkan, pihak Kementerian Dalam Negeri telah mengesahkan bahawa mereka telah mengurangkan kebolehan akses data pendaftaran negara melalui API MyIdentity kepada 44 badan kerajaan sahaja, disamping mengetatkan SOP akses data tersebut.

Terkini, melalui laporan The Edge, pertanyaan yang diajukan kepada pihak Kementerian Dalam Negeri di Parlimen hari ini mengesahkan bahawa masih tiada tangkapan yang dilakukan berkenaan ketirisan dan penjualan data tersebut.

Malah, ia turut disahkan lagi baru-baru ini bahawa terdapat lagi data rakyat Malaysia yang dilahirkan dari 1989 sehingga 1998 baru-baru ini yang dikatakan telah diambil daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri melalui perkongsian data daripada API MyIdentity juga.

Kertas siasatan berkenaan data yang telah dijual ini telah dibuka, dan sejumlah mesin pelayan yang dimiliki oleh Jabatan Pendaftaran Negara dan juga Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna juga telah dirampas untuk membantu siasatan.

Pihak kementerian tersebut tidak ingin mengulas lanjut mengenai perkara tersebut kerana tidak mahu mengganggu siasatan pihak berkuasa buat masa ini, tetapi kami menjangkakan bahawa keputusan siasatan tersebut akan diumumkan kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami