Akta CHIPS Act Diluluskan – Dana $52 Bilion Digunakan Untuk Memesatkan Industri Pembuatan Cip Amerika Syarikat

Diterbitkan pada July 29, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kerajaan Amerika Syarikat baru-baru ini telah meluluskan sebuah akta baru yang dinamakan CHIPS Act untuk membekalkan syarikat-syarikat pembuat komponen cip pemprosesan di Amerika Syarikat dengan dana sebanyak $52 bilion (~RM231 bilion) untuk merancakkan sektor tersebut di bumi negara tersebut.

Dengan dana tersebut, ia dijangka bahawa syarikat-syarikat seperti Intel akan mula membangunkan kilang pembuatan cip semikonduktor di Amerika Syarikat, dengan Intel sudahpun sebelum ini mengesahkan bahawa mereka akan membangunkan sebuah kilang di Fort Worth, Texas.

Sebelum ini, negara-negara sepertii China, Taiwan dan Korea dilihat menjadi negara-negara yang membangunkan komponen cip terbesar di dunia, dari cip pemprosesan, hinggalah ke memori, storan dan cip-cip bersepadu yang lain. Era globalisasi pra-COVID bermakna bahawa komponen-komponen ini hanya perlu dihantar kepada syarikat-syarikat teknologi, automotif dan sebagainya dengan cepat dan mudah.

Intel Cip

Pandemik COVID-19 yang masih membelenggu dunia memperlihatkan bagaimana sukarnya untuk mendapatkan bekalan komponen elektronik apabila isu logistik menjadi masalah yang besar. Oleh kerana ini, akta CHIPS Act ini telah digubal untuk memastikan bahawa Amerika Syarikat tidak begitu bergantung kepada pengeluaran komponen di negara-negara lain.

Salah satu kekangan yang menyebabkan syarikat-syarikat seperti Intel, TSMC, Samsung dan sebagainya tidak membangunkan kilang cip pemprosesan mereka di Amerika Syarikat ialah kerana kos pembangunan dan operasi yang sangat mahal di negara tersebut.

Dengan subsidi berpuluh-bilion bilion ini, ia dijangka bahawa mereka lebih cenderung untuk membangunkan kilang-kilang baru di negara tersebut, dan secara langsung mengurangkan tanda harga komponen-komponen ini, dan dijangka akan menurunkan harga perkakasan, peranti dan aksesori elektronik selepas ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami