Cari @ Amanz

Tidak lama dahulu, ASUS telah memperlihatkan siri komputer riba bisnes nipis dan ringan ASUS ExpertBook B3 Flip dan B3 Detachable yang sudah mula dijual di pasaran tempatan.

Terkini, ASUS dilihat mengemaskini siri komputer riba bisnes padat kelas pertengahan mereka, iaitu ASUS ExpertBook B5 dan juga variasi 2-dalam-1 ExpertBook B5 Flip dengan cip pemprosesan Intel Alder Lake yang terbaru.

Komputer riba ExpertBook B5 hadir dengan pilihan paparan skrin IPS 14 inci dengan resolusi Full HD dengan nilai kecerahan dan kejituan warna yang berbeza. Untuk ExpertBook B5 Flip pula hadir dengan pilihan resolusi yang sama tetapi dengan pencahayaan latar menggunakan lampu LED ataupun tidak.

Kedua-dua komputer riba ini hadir dengan pilihan cip pemprosesan Intel Core i7-1260P dan Intel Core i5-1240P, memori DDR5 sebanyak 8GB dan juga storan SSD PCIe 4.0 sebesar 1TB bergantung kepada model.

Dari segi palam I/O, ASUS ExpertBook B5 dan B5 Flip dilengkapi dengan dua palam Thunderbolt 4, satu palam USB 3.2 Type-A, satu palam USB 2.0 Type-A, satu palam HDMI 2.0a, satu palam RJ-45 untuk sambungan internet berwayar dan satu pembaca kad MicroSD.

Lebih menarik lagi, komputer riba ini juga hadir dengan berat sekitar 1.1-1.25KG dan mempunyai ketahanan bateri selama 11 jam dengan satu pengecasan penuh.

ASUS dijangka akan mengumumkan tarikh jualan dan juga tanda harga untuk siri komputer riba ini tidak lama lagi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd