Reddit, Paypal, Steam Diantara Platform Atas Talian Yang Dihalang Akses Di Indonesia

Diterbitkan pada July 30, 2022. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Baru-baru ini kami ada melaporkan bahawa kerajaan Indonesia telah mula memakai-guna undang-undang baru dimana semua platform atas-talian wajib berdaftar untuk mendapatkan permit PSE untuk kekal beroperasi di negara tersebut.

Terkini, ia telah dilaporkan bahawa sejumlah platform-platform atas-talian antarabangsa yang sangat popular telah disekat aksesnya di Indonesia, termasuklah PayPal, Reddit, Steam, Epic Games diantaranya.

Walaupun begitu, menariknya masih terdapat beberapa platform yang masih belum berdaftar seperti GMail, Google Classroom, GitHub, Facebook Messenger, Waze, CloudFlare, Microsoft Azure dan sebagainya, tetapi tidak disenaraikan sebagai dihalang aksesnya.

Menariknya ia juga dilihat bahawa platform-platform seperti GMail, Google Drive, Facebook Messenger dan Instagram masih perlu mendaftar sebagai perkhidmatan berbeza walaupun ibu syarikat mereka sudah mendaftar untuk permit PSE tersebut.

Maklumat ini didapati daripada laman web Kominfo’d, sebuah laman web penyenaraian perkhidmatan-perkhidmatan atas-talian yang memperlihatkan status kebolehcapaian platform-platform popular ini yang mengambil maklumat tersebut daripada laman web Kominfo Indonesia dan dikemaskini setiap jam.

Setakat ini, di media sosial nampaknya sedang banyak berbicara tentang bagaimana platform permainan digital popular seperti Steam, Epic Games, Battlenet dan Origin tidak boleh diakses di negara tersebut buat masa ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami