Cari @ Amanz

Hanya beberapa hari sahaja lagi Samsung akan melancarkan peranti dengan skrin boleh lipat baharu mereka. Kini mereka telah melancarkan terlebih dahulu sistem operasi serba baharu iaitu One UI 5. One UI 5 ini dibina berasaskan Android 13, iaitu sistem operasi Android baharu yang sudah lama diuji oleh para pengguna Pixe.

One UI 5 akan diedarkan kepada pengguna Galaxy S22, Galaxy S22+ dan Galaxy S22 Ultra terlebih dahulu. Versi yang akan diterima adalah Beta pertama yang mana terhad untuk pengguna di Amerika Syarikat, Jerman dan Korea Selatan sahaja buat masa ini.

Samsung mendedahkan yang antara ciri baharu One UI 5 adalah kemampuan kustomasi lebih menyeluruh dengan penawaran 16 pilihan tema warna berdasarkan imej latar pengguna dan 12 pilihan warna untuk digunakan pada skrin utama, ikon dan talam notifikasi. Widget juga kini menyokong penggunaan secara bertindih untuk penjimatan ruang dan skrin utama yang lebih kemas.

Dengan hasrat memberi pengguna lebih fokus, kawalan notifikasi juga adalah lebih baik dengan pengguna lebih mudah menghalang yang tidak relevan.

Samsung turut mengikut jejak langkah Apple, di mana setiap aplikasi kini boleh ditetapkan dengan bahasa berbeza seperti yang kelihatan pada iOS 16. Ciri ini turut diperlihatkan dalam Android 13 beta pada Pixel sebelum ini. One UI 5 turut mempunyai kawalan nada dering dan aras suara yang lebih baik serta kawalan kesan haptik yang lebih mendalam.

Seperti biasa, bukan sistem operasi baharu jika tiada kemaskini untuk sekuriti. Sekuriti pada One UI 5 dipertingkatkan lagi untuk keselamatan pengguna. Untuk kamera pada mod Pro dan Pro Video, pengguna boleh merakam gambar dan video berkualiti tinggi dengan tekan pada ikon baharu dan sistem turut akan memberi tip untuk kawalan dan penggunaan lensa berbeza. Bar zum juga dikemaskini dengan lebih responsif dan pantas untuk pengguna mudah zum dengan hanya satu tangan.

Ciri Magnifier turut dikemaskini untuk pengguna kurang upaya, di mana pengguna akan lebih selesa menggunakannya. Video dan papan kekunci turut akan menyokong deskripsi audio, untuk pengguna kurang upaya lebih mudah menggunakan peranti Samsung. Akhir sekali papan pemuka sekuriti dan privasi turut dikemaskini untuk pengguna lihat sebarang kerentanan dan cara untuk menyelesaikannya.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd