Carian
Sony Xperia 5 IV Kini Rasmi – Peranti Kompak Dengan Snapdragon 8 Gen 1 Dan Tri-Kamera Zeiss 12MP
September 1, 2022 Fahim Zahar

Siri Xperia 5 adalah peranti mercu bersaiz kompak daripada Sony. Model sebelum ini adalah Xperia 5 III yang dijual di Malaysia pada November tahun lepas dengan harga RM4,599. Acara pelancaran hari ini, Sony akhirnya memperkenalkan pengganti model ini iaitu Xperia 5 IV.

Sony Xperia 5 IV hadir dengan skrin 6.1-inci OLED 21:9, 120Hz, HDR10+, dijana cip Snapdragon 8 Gen 1, menggunakan memori 8GB RAM yang dipadankan dengan storan dalaman 128GB. Bateri pada peranti adalah 5000mAh dengan pengecasan pantas, sokongan pengecasan nirwayar serta pengecasan nirwayar berbalik dan menjalankan sistem operasi Android 12. Sony turut hadir dengan beberapa ciri permua seperti Game Enhancer dan alatan untuk penstriman siaran langsung sesi bermain.

Seperti biasa, Sony Xperia turut akan mempunyai ciri dan fungsi kamera eksklusif. Xperia 5 IV menggunakan konfigurasi 12+12+12 Megapixel dan kamera swafoto 12 Megapixel. Antara fungsi kamera peranti ini adalah pelbagai profil warna Zeiss dan penuras Zeiss yang unik. Sony turut mengintegrasikan beberapa ciri kamera daripada kamera siri Alpha mereka.

Sony turut menggunakan speaker stereo yang dioptimasikan untuk pengalaman penggunaan imersif. Untuk peminat audio, Sony turut mengekalkan port bicu audio 3.5mm. Peranti ini turut hadir dengan aplikasi suntingan video dan audio untuk pengguna profesional. Peranti turut mempunyai perlindungan sehingga IP68.

Dengan tidak banyak peranti mercu bersaiz kompak, Xperia 5 IV akan bersaing dengan Asus Zenfone 9. Kedua-dua peranti ini dijual pada harga premium. Sony Xpera 5 IV pada harga dan buat masa ini tidak pasti lagi bila ia akan dijual di pasaran Malaysia.

Di Amerika Syarikat, peranti ini dijual pada harga $999.99 iaitu sekitar RM4,483.

Komen