Carian
Semua 6 Syarikat Telekomunikasi Dilapor Bersetuju Untuk Melanggan 5G Daripada DNB
October 9, 2022 Aman

Pada penghujung minggu lepas, Digital Nasional Berhad bersama-sama syarikat telekomunikasi Celcom, Digi dan TM telah mengumumkan akan mendapatkan pegangan, dan pada masa yang sama menyasarkan pengenalan komersil perkhidmatan 5G kepada pelanggan mereka seawal Oktober ini.

Kini, lanjutan daripadanya, pihak TheEdge kini melaporkan kesemua enam telah bersetujut dengan untuk melanggan perkhidmatan 5G daripada DNB. 

DNB Digital Nasional

Ini termasuk Maxis dan juga U Mobile yang tidak mendapatkan sebarang pegangan saham pada DNB, tetapi bersetuju untuk melanggan perkhidmatan 5G daripada DNB.

DNB sedia diberikan kebenaran untuk mengoperasikan perkhidmatan 5G dengan membangunkan infrastruktur di Malaysia – dan pihak syarikat telekomunikasi perlu melanggan daripada DNB untuk penawaran kepada pengguna akhir.

Sebelum ini, ia mengalami kelewatan kerana terdapat beberapa pihak tidak bersetuju dengan kaedah perlaksanaan satu penyedia. Namun, selepas melalui pelbagai fasa, kerajaan turut telah mula menawarkan pegangan pada DNB dalam memberikan lebih keselesaan kepada syarikat telekomunikasi dalam mendapatkan khidmat DNB.

Pada hari ini, DNB telah membangunkan infrastruktur meliputi 33% kawasan berpenduduk di Malaysia. Kini, ramai yang menantikan integrasi bersama syarikat telekomunikasi sebelum pengguna awam dapat menikmati rangkaian berkelajuan tinggi tersebut.

Buat masa ini, hanya YTL sahaja yang menawarkan rangkaian 5G melalui syarikat telekomunikasi YES.

Komen