Cari @ Amanz

Konsol mudah alih Razer Edge telah dilancarkan awal pagi tadi ketika acara Razer Con 2022. Ia dilengkapi skrin 6.8″ AMOLED FHD+ dengan kadar segar semula 144Hz, dijana cip Snapdragon G3x Gen1, memori sebesar 8GB RAM LPDDR5, storan sebesar 128GB, kamera hadapan sebesar 5MP dan bateri sebesar 5000 mAh.

Ia sebenar adalah sebuah tablet dengan sistem operasi Android dengan ia disambungkan kepada alat kawalan Razer Kishi V2 Pro. Kishi V2 Pro membawakan sokongan haptik pada kayu analog dan juga butang bahu berbanding Kishi biasa. Dengan ini Edge boleh digunakan sebagai tablet Android tanpa alat kawalan apabila tidak digunakan untuk sesi permainan video.

Menerusi konsol ini, permua Android boleh dimainkan pada tetapan tertinggi dan terdapat juga sokongan platform penstriman Nvidia GeForce Now, Xbox Cloud Gaming dan penstriman terus dari konsol seperti Remote Play.

Edge turu dilengkapi speaker stereo yang menyokong THX Spatial Audio. Terdapat juga bicu audio 3.5mm terbina pada Kishi V2 Pro bagi pemilik yang ingin menggunakan aksesori audio berwayar. Saiz storan yang ditawarkan oleh Razer adalah kecil oleh seban itu storan boleh ditambah menggunakan kad mikro SD sehingga 2TB.

Harga jualan Rezer Edge bermula daripada $399.99 (~RM1880) untuk versi WiFi dan $499.99 (~RM2351) untuk Founders Edition yang menyertakan sekali Razer Hammerhead True Wireless. Akhir sekali terdapat Razer Edge 5G yang menyokong rangkaian 5G menerusi eSIM tetapi harga belum diumumkan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd