Cari @ Amanz

Jika anda pengguna tegar Illustrator, anda pastinya mempunyai situasi dimana lakaran anda mempunyai pelbagai ‘Layer’ dan jika anda ingin menyelitkan sesuatu, ia membuatkan bilangan Layer anda bertambah.

Pada acara Adobe MAX tahun ini, Fungsi Intertwine diperkenalkan untuk membolehkan anda menyelitkan objek atau lakaran, tanpa memerlukan anda untuk menambah bilangan Layer seperti yang anda biasa lakukan sebelum ini.

Mengambil contoh lakaran tali seperti video diatas, anda dapat melihat lakaran tali tersebut berada di-Layer paling teratas. Fungsi Intertwine membolehkan anda melakar kawasan dimana tali tersebut akan berada dibelakang Layer yang dipilih. Anda juga boleh menggunakan kekunci Alt/Option (bergantung pada sistem Mac/Windows) bagi membuatkan lakaran tersebut berada di hadapana/atas Layer dengan kawasan yang dilakarkan.

Justeru anda tidak perlu membuat beberapa Layer berbeza, bagi mencapai kesan khas yang diperlukan. Kemaskini ini tersedia bermula hari ini apabila anda mengemaskini aplikasi Adobe Illustrator anda. 

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd