Carian
Sebanyak 14 Kes Peranti Siswa Dijual Telah Dilaporkan – Kerajaan Boleh Mematikan Peranti Secara Jarak Jauh
October 25, 2022 Aman

Pemangku Menteri Komunikasi dan Multimedia kini berkongsi rasa beliau yang terkilan dan dukacita disebabkan oleh beberapa kes yang mana siswa/siswi dilihat menjual Peranti Siswa yang diberikan dalam usaha membantu pembelajaran.

Sebanyak 14 kes telah dikenal-pasti buat masa ini, dan beberapa peranti telah dimatikan oleh pihak berkuasa secara jarak jauh.

Ia dikongsikan yang mana semua Peranti Siswa yang diberikan hadir dengan aplikasi terbina termasuk untuk menjejak peranti, dan mengetahui keberadaannya – termasuk sama ada di kampus atau di luar kampus.

Kerajaan mengatakan peranti tersebut turut mempunyai mekanisma dalam menjejak siapa yang telah menjualnya kepada pihak lain.

Ia ditekankan yang mana para pelajar yang menerima Peranti Siswa telah membuat perakuan “Aku Janji”, termasuk mengatakan mereka dari keluarga B40, dan menyatakan akan menggunakan peranti yang diterima. Maka, ia agak mengecewakan apabila kes seperti menjual peranti ini hadir.

Kementerian mengatakan mereka memandang serius kes-kes yang hadir ini, termasuk mengatakan tidak mustahil kerajaan memaparkan nama secara terbuka untuk paparan umum bagi sesiapa yang menjualnya – termasuk memaklumkan pihak universiti berkaitan.

Walaubagaimanapun, ia turut ditekankan yang mana program ini akan diteruskan dan tidak akan menghentikan pengedaran Peranti Siswa disebabkan oleh kes menjual ini. Orang ramai juga diminta untuk tidak membeli Peranti Siswa yang dijual oleh pelajar.

Komen