Cari @ Amanz

Antartika ialah benua yang kelima terbesar di dunia dengan ia sentiasa dilitupi ais. Oleh sebab itu pasti ramai menyangka ia kesemua sumber air di benua ini adalah beku. Tetapi sekumpulan saintis antarabangsa telah menemukan sungai bawah tanah sepanjang 460km di benua ini. Lebih menarik ialah antara saintis yang terlibat adalah dari Universiti Malaysia Terengganu.

Sungai bawah lapisan ais kali pertama ditemukan beberapa dekad yang lalu. Pada awalnya saintis menyangka ia adalah sistem sungai kecil yang pendek tetapi selepas kajian lebih mendalam dilakukan ia sebenarnya terdiri daripada rangkaian tasik bawah tanah yang bersambung.

Penemuan ini membawa berita buruk kepada perubahan iklim kerana air yang mengalir pada tekanan tinggi ini menjadi pelincir kepada lapisan ais yang kemudiannya bergerak ke laut. Saintis kini mempunyai data yang lebih lengkap untuk meramalkan tahap pencairan ais di masa hadapan.

Kertas kajian yang ditulis oleh C. F. Dow, N. Ross, H. Jeofry, K. Siu dan M. J. Siegert telah diterbitkan dalam jurnal Nature Geoscience. Salah seorang penulis kajian ialah Hafeez Jeofry yang merupakan seorang felo di Universiti Malaysia Terengganu yang sedang melengkapkan pengajian PhD dalam bidang geofizik kriosfera di Imperial College London.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd