Cari @ Amanz

Stable Diffusion (SD) ialah sebuah lagi kecerdasan buatan popular kerana berkemampuan menjana lukisan berdasarkan input teks yang diberikan pengguna. Sejak dari awal pelancaran, SD menerima kritikal khususnya dari golongan artis keran ia mampu menghasilkan karya seni yang meniru gaya artis terkemuka. Ia menjadi isu besar memandangkan kebenaran dari artis asal tidak diminta semasa SD dilatih.

Stable Diffusion 2.0 telah dilancarkan minggu ini dengan beberapa perubahan yang akan menimbulkan lebih banyak rungutan tetapi kali ini daripada pengguna. Stability.AI yang membangunkan SD 2.0 berkata, pada versi baharu kemampuan menghasilkan imej yang meniru gaya artis terkemuka akan direndahkan. Ini pastinya akan menggembirakan golongan artis tetapi menimbulkan kemarahan pengguna SD selama ini.

Selain itu SD 2.0 juga menghalang imej lucah dari dijana dengan mudah menggunakannya. Sistem menghalang ia dari dijana telah dipertingkatkan. Seterusnya SD 2.0 kini mempunyai ciri menaik taraf imej dengan ia boleh menghasilkan imej pada resolusi lebih tinggi 2048×2048 pixel berbanding 768×768 pixel sebelum ini.

Proses mengubah bahagian tertentu imej sahaja serta pemahaman kedalaman dalam gambar juga diperkenalkan pada SD 2.0. Stable Diffusion 2.0 boleh digunakan bermula hari ini.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd