Cari @ Amanz

Pentagon Menganugerahkan Amazon, Google, Microsoft Dan Oracle Kontrak Projek Awanan Bernilai RM36 Bilion

Oleh Nazrin

Link Copied!

Sektor pertahanan awam boleh dilihat sebagai salah satu daripada sektor ekonomi yang boleh menguntungkan pelbagai pihak. Terkini, di Amerika Syarikat, United States Department of Defense dilaporkan telah menganugerahkan sejumlah syarikat teknologi negara tersebut geran-geran untuk projek awanan yang diperlukan oleh mereka.

Syarikat-syarikat ini termasuklah Amazon, Google, Microsoft dan juga Oracle, yang nampaknya akan bekerjasama untuk membangunkan projek awanan yang dinamakan Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) iaitu pembangunan infrastruktur awanan yang dikelola oleh syarikat-syarikat berbeza, berbanding dengan polisi sebelum ini yang hanya menggunakan khidmat satu syarikat sahaja.

Pihak Pentagon (ibu pejabat USDoD) mengesahkan bahawa diantara keempat-empat syarikat ini, mereka akan menerima kontrak yang bernilai $9 bilion (~RM40 bilion) dimana mereka akan menjadi sebahagian daripada projek JWCC sehingga 2028.

Melalui projek JWCC ini, pihak USDoD dilihat mahu hadir dengan satu sistem awanan yang mempunyai sistem yang tidak terhad kepada satu pembekal sahaja dan membolehkan pihak tentera Amerika Syarikat untuk menggunakan kepelbagaian dari segi infrastruktur untuk apa-apa sahaja jenis projek dan tidak perlu risau mengenai mana-mana komponen infrastruktur tersebut terdedah kepada serangan penggodam.

Satu lagi perkara menarik mengenai kontrak yang diberikan kepada syarikat-syarikat ini ialah pihak USDoD boleh meminta syarikat-syarikat ini untuk melakukan apa-apa sahaja tugas yang diperlukan tanpa had sepanjang tempoh kontrak ini.


Komen ()