Huawei Memfailkan Paten Untuk Kenal-Pasti Risiko Jangkitan Paru-Paru Menggunakan Penilaian SpO2

Diterbitkan pada Jan 1, 2023. oleh .

Huawei merupakan antara syarikat teknologi yang membelanjakan sejumlah wang besar dalam kajian dan penyelidikkan. Terbaru, melalui pemfailan paten, kini Huawei dilihat menemui kaedah untuk mengenal-pasti jangkitan paru-paru melalui penilaian tahap oksigen pada darah menggunakan teknologi SpO2.

Untuk tujuan ini, dua peranti digunakan, dimana peranti pertama melakukan penilaian dan menghantar informasi ke peranti elektronik kedua – dimana ia seterusnya ia melakukan penilaian tambahan termasuk berasaskan informasi audio, serta informasi tambahan yang dikumpul daripada seseorang pengguna.

Antara data yang turut dihimpunkan kedua-dua peranti ini adalah kadar ketumpatan oksigen dalam darah, kadar pernafasan, suhu badan, kadar denyutan nadi, dan sebagainya.

Dengan mengenal-pasti awal sesuatu jangkitan atau risiko jangkitan, ia akan memudahkan pesakit tersebut sembuh lebih awal daripada menjadi lebih parah.

Buat masa ini, ia sekadar pemfailan paten sahaja, dan tidak diketahui lagi bilakah peranti dengan sokongan seumpamanya akan hadir ke pasaran.

Sumber : CNMO

komen


© Amanz / 2023 Kami