Varian Omicron XBB.1.5 Dari Amerika Syarikat Adalah Lebih Merisaukan Kerana Merebak Lebih Pantas

Diterbitkan pada Jan 4, 2023. oleh .

Beberapa laporan mengenai Covid-19 sejak beberapa hari kebelakangan ini mula memberikan tumpuan kepada kehadiran pelancong dari China ke Malaysia. Berdasarkan status yang ditinggalkan pengguna internet, ramai mahukan pelancong dari China diharamkan atau ditapis sepenuhnya selepas negara tersebut melaporkan peningkatan kes akibat penarikan polisi Covid Sifar yang dilakukan sejak tiga tahun lalu.

Covid-19

Namun begitu varian BA.5.2 dan BF.7 yang dominan di China sebenarnya sudahpun dikesan di Malaysia sejak pertengahan tahun. Tanpa kemasukan pelancong China sekalipun, varian sudah merebak di kalangan pesakit tempatan.

Tumpuan yang lebih serius seharusnya diberikan kepada varian Omicron XBB.1.5 yang kini adalah varian paling dominan di Amerika Syarikat dengan menyumbang 40% jangkitan baharu di negara tersebut.

Omicron XBB.1.5 ialah varian yang diberikan perhatian oleh saintis sekarang kerana merebak sehingga 120% berbanding varian Omicron XBB yang sebelum ini menyebabkan peningkatan kes jangkitan di dunia. Omicron XBB.1.5 telah menjalani proses mutasi F486P yang membuatkan ia dapat mengelak antibodi tubuh daripada jangkitan Covid-19 terdahulu ataupun menerusi suntikan vaksin yang diterima.

Berita baik setakat in ialah tiada petanda Omicron XBB.1.5 akan menyebabkan simptom yang lebih teruk berbanding varian Omicron terdahulu. Cuma dengan kadar kebolehjangkitan yang lebih tinggi, ia mendatangkan risiko kepada mereka yang mempunyai pertahanan tubuh yang rendah dan meningkatkan penggunaan katil di hospital. Impaknya kepada sistem kesihatan sesebuah negara yang kini sudahpun terbeban.

Face Mask

Saintis kini menyarankan orang ramai untuk mengekal SOP pemakaian pelitup muka dan membersihkan tangan dengan kerap bagi mengelakkan diri dijangkiti. Pengambilan dos penggalak juga disarankan bagi mereka yang belum mengambilnya.

Setakat ini pihak KKM belum melaporkan kes jangkitan Omicron XBB.1.5 di Malaysia. Dalam kesibukan kita meminta kerajaan menyaring pelawat dari China dengan lebih ketat, kita juga harus menyedari risiko lebih berbahaya dari A.S yang terkenal dengan kedegilan penduduknya memakai pelitup muka “kerana mencabul kebebasan” dan gerakan anti vaksin yang sangat utuh.

[Sumber] Sumber – CDC [/sumber]

komen


© Amanz / 2023 Kami