Cari @ Amanz

Qualcomm telah mengumumkan ciri Snapdragon Satellite yang menyokong telekomunikasi dengan satelit secara dua hala pertama dunia untuk telefon pintar. Pada waktu ini ciri ini telahpun disokong pada peranti yang menggunakan cip Snapdragon 8 Gen 2. Snapdragon Satellite adalah lebih canggih berbanding sistem yang digunakan Apple dan Huawei kerana pada dua sistem ini hanya perhubungan sehala sahaja boleh dilakukan.

Untuk menjayakan sistem Snapdragon Satellite, Qualcomm bekerjasama degan syarikat telekomunikasi satelit terkemuka Iridium. Iridium menghasilkan telefon satelit sejak berdekad lamanya dan mempunyai kepakaran yang diperlukan. Selain digunakan pada telefon pintar, Snapdragon Satellite juga boleh digunakan pada komputer riba, tablet, kenderaan dan peranti internet benda.

Turut akan disokong oleh Snapdragon Satelllite ialah sistem pemesejan kecemasan Garmin Response yang kini digunakan peminat sukan lasak. Sistem Snapdragon Satellite akan disokong pada peranti yang dilancarkan pada H2 2023 dengan cip Snapdragon 8 Gen 2 terlebih dahulu di pasaran terpilih.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd