Carian
Samsung Memperlihatkan Teknologi Ready Care Dan Ready Tune Untuk Meningkatkan Keselamatan Pemandu
January 10, 2023 Effi Saharudin

Samsung masih belum mengumumkan projek kereta sendiri seperti Huawei, Apple dan Xiaomi tetapi mereka sudah beberapa kali memperlihatkan konsep kabin pintar untuk kereta di CES. Di CES 2023 teknologi Ready Care dan Ready Tune pula diperlihatkan dengan ia dikatakan boleh meningkatkan keselamatan ketika memandu.

Ready Care memantau pemandu untuk melihat sama ada mereka sedang aktif, mengantuk atau sedang terganggu. Sekiranya ia dikesan sistem pendingin hawa, audio kenderaan dan lampu boleh diubah untuk mengubah mood pemandu yang sedang mengantuk.

Menerusi data dari jam Galaxy Watch pula, tahap tekanan ketika memandu boleh dikesan oleh Ready Care. Sistem GPS akan mengubah laluan ke laluan lebih sanatu bagi mengurangkan pemandu semakin tertekan.

Ready Tune pula mengubah sistem audio dalam kenderaan bergantung kepada kandungan yang didengari. Sebagai contoh jika perlawanan bola sepak ditonton tetapan audio yang memberikan pengalaman seakan di stadium boleh diaktifkan. Kedua-dua sistem Ready Care an Ready Tune dibangunkan oleh Harman yang merupakan anak syarikat Samsung.

Komen