Tab Kedai Akan Dibuang Daripada Aplikasi Instagram Bermula Februari

Diterbitkan pada Jan 10, 2023. oleh .

Penggunaan Instagram kini lebih meluas, yang mana tidak terhad kepada perkongsian kandungan foto dan video semata-mata. Malahan turut menjadi medium untuk mempromosikan barang jualan dan elemen pemasaran yang berkaitan dengan perniagaan, Justeru, tab kedai yang dikenali sebagai Shops telah ditambah pada paparan utama aplikasi pada tahun 2020 yang bertujuan menyediakan pengalaman beli-belah yang lebih mudah.

Instagram Shop

Bagaimanapun, tab tersebut bakal dibuang sepenuhnya daripada aplikasi Instagram bermula Februari depan. Hal ini berujuan memudahkan pengguna untuk berkongsi dan berinteraksi dengan rakan. Dalam masa sama, turut menyediakan pengalaman navigasi lebih mesra pengguna. Melaluinya, akses pintas untuk mencipta kandungan akan dipindahkan pada bar navigasi utama aplikasi, seterusnya ruangan tab Shops pula diganti dengan Reels.

Menurut Intagram, pengguna masih boleh berniaga dan beli-belah seperti biasa pada aplikasi, namun tiada lagi tab khusus yang akan disediakan. Sebaliknya, iannya kini lebih terbuka menerusi beberapa bentuk kandungan seperti iklan, reels dan perkongsian utama yang merangkumi video atau gambar. Adakah anda tergolong dalam kalangan pengguna yang sering membeli belah secara terus daripada tab Shops? Apa pendapat anda dengan perubahan ini?

komen


© Amanz / 2023 Kami