Grab Mengubah Struktur Tambang – Kini, Semakin Lama Disebabkan Kesesakkan, Semakin Mahal

Diterbitkan pada Jan 16, 2023. oleh .

Grab hari ini mengubah struktur tambang mereka, dimana tambang untuk setiap minit menjadi lebih tinggi. Hal ini sekaligus menguntungkan para pemandu Grab – dimana mereka akan menerima bayaran lebih baik ketika waktu puncak dan juga ketika kesesakkan lalulintas. Sebaliknya, untuk pengguna pula, mereka akan melihat sedikit perubahan pada kadar tambang bermula hari ini, 16 Januari 2023.

Melalui kadar tambang baharu, tambang per minit diubah daripada 20 sen kepada 43 sen, sementara tambang per km pula dikurangkan daripada 70 sen kepada 25 sen.

Grab menyatakan tambang keseluruhan akan lebih kurang sama – tetapi akan menjadi lebih mahal apabila berlaku kesesakkan lalu lintas.

Tambang-tambang lain termasuk tambang KLIA tidak terjejas buat masa ini. Perubahan tambang ini juga tertakluk kepada pengguna di Lembah Klang sahaja buat masa ini.

Walaupun Grab telah menyatakan perubahan ini kepada pihak pemandu, tetapi pada aplikasi Grab, ia masih memaparkan kadar tambang seperti sebelum ini buat masa ini.

Sumber : Grab

komen


© Amanz / 2023 Kami