Cari @ Amanz

Lenovo Yoga 9i Dengan Cip Pemprosesan Intel Terbaru Di Pasaran Tempatan Pada Harga Bermula RM7299

Oleh Nazrin

Link Copied!

Siri komputer riba Lenovo Yoga ialah sebuah komputer riba dengan engsel yang boleh dipusing 360 darjah untuk menjadikan peranti tersebut sebagai sebuah tablet, dan hadir dengan pelbagai jenis corak penggunaan yang berbeza.

Terkini, Lenovo Malaysia telah mengesahkan bahawa Lenovo Yoga 9i yang dikuasakan cip pemprosesan Intel yang terbaru sudahpun mula dijual di pasaran tempatan. Komputer riba ini dilengkapi dengan paparan OLED bersaiz 14 inci dengan resolusi 2.8K (2880×1800) dan kadar segar semula 90Hz.

Paparan ini juga hadir dengan sokongan teknologi DisplayHDR 500 True Black dan boleh memaparkan 100 peratus daripada gamut warna DCI-P3.

Ia dikuasakan oleh cip pemprosesan Intel Core i7-1360P dengan memori LPDDR5 sebanyak 16GB dan juga storan SSD PCIe 4.0 sebesar 1TB. Ia juga menggunakan pembesar suara keluaran Bowers & Wilkins yang boleh dipusing juga, dan hadir dengan teknologi audio Dolby Atmos yang membolehkannya memperdengarkan kualiti audio yang cukup hebat sekali.

Diantara ciri-ciri unik yang ditawarkan juga pada Lenovo Yoga 9i ini termasuklah Smart Power yang boleh mengubah penggunaan yang mementingkan prestasi ataupun kecekapan kuasa, Background Blur yang menutupi skrin daripada pandangan mata-mata lain, Color Mode yang mengubah profil warna bergantung kepada corak penggunaan.

Bukan itu sahaja, komputer riba ini juga mempunyai ciri-ciri seperti WiFi 6E dan sokongan untuk USB 3.2 Gen2 dan juga Thunderbolt4 untuk tujuan penghantaran data pantas, pengecasan bateri dan juga sambungan ke paparan luaran.

Lenovo Malaysia mengesahkan bahawa komputer riba ini akan mula ditawarkan di kedai-kedai fizikal Lenovo Exclusive Store bermula 11 Februari ini pada harga permulaan RM7299.

Selain dari itu, pembelian Lenovo Yoga 9i yang dibuat dari 11 Februari ke 26 Februari ini akan berpeluang memenangi hadiah-hadiah eksklusif bernilai sehingga RM3315 selagi stok masih ada.


Komen ()