Cari @ Amanz

Google Maps Kini Menyokong AOD Pada Wear OS – Tetapi Terhad Untuk Pixel Watch

Link Copied!

Jam tangan pintar Wear OS sedia menyokong AOD (Always on Display) atau skrin sentiasa aktif. Tetapi sokongan ciri ini amat terhad dan tidak seperti AOD pada telefon pintar.

AOD pada Wear OS hanya menyokong muka jam sahaja. Jika muka jam itu sedia mempunyai ciri AOD, rekaan berbeza akan dipaparkan yang khusus untuk jimat bateri dan masih boleh lihat data secara masa nyata seperti jam. Tetapi jika tidak, muka jam hanya berubah menjadi hitam/putih.

Bukan itu sahaja, jika muka jam ada widget data seperti cuaca, nadi, jumlah tapak dan lain-lain – AOD jarang memaparkan data ini secara nyata kerana jam perlu diaktifkan terlebih dahulu untuk data disegarkan semula. Terkini, Google telah mengemaskini aplikasi Google Maps untuk Wear OS agar sokongan AOD dipaparkan ketika menggunakan untuk arahan selok-belok.

Ini membolehkan jam memaparkan arahan selok-belok tanpa menggunakan kuasa tinggi dan bateri yang banyak. Sayang sekali, buat masa ini sokongan ini hanya boleh digunakan pada Pixel Watch sahaja dan tiada maklumat jika jam Wear OS lain dengan skrin OLED turut boleh menyokongnya.


Komen ()