Cari @ Amanz

Ketua Audit Negara, Datuk Seri Nik Azman Nik Abdul Majid hari ini telah memperlihatkan laporan audit terbaru berkenaan aplikasi MySejahtera untuk tahun 2021, dan aplikasi tersebut nampaknya mempunyai isu ketirisan data yang cukup serius sekali.

Paling utama diantaranya ialah data peribadi 3 juta rakyat Malaysia telah dimuat-turun oleh akaun super-admin pada tahun 2021. Ketua Audit Negara mengatakan bahawa apa yang merisaukan lagi ialah data tersebut telah dimuat-turun menggunakan alamat IP yang berbeza, yang memberikan sebab untuk risau kerana ia juga berkemungkinan dimuat-turun dari lokasi-lokasi yang tidak sepatutnya mempunyai akses pengkalan data tersebut.

Laporan tersebut turut mengatakan bahawa sejak Oktober 27 2021, terdapat sebanyak 1.12 serangan (DDoS dan sebagainya) keatas perkhidmatan tersebut, yang sekali lagi meningkatkan kerisauan tentang keselamatan aplikasi tersebut dan juga data yang terkandung.

MySejahtera

Kejituan data yang terkandung dalam aplikasi tersebut juga nampaknya dipersoal, dengan laporan tersebut mengatakan bahawa seramai 1657 rakyat mempunyai lebih dari satu akaun MySejahtera. 1543 individu lagi dikatakan mempunyai dua ke tujuh akaun MySejahtera yang juga mempunyai status aktif, akaun yang disahkan dan juga telah menerima vaksinasi.

Bukan itu sahaja, seramai 28,753 individu dilaporkan telah divaksinasi di Pusat Pengagihan Vaksin (PPV) yang telah ditutup, menambahkan lagi kerunsingan terhadap data yang dimuatkan kedalam aplikasi tersebut.

Dalam pada itu sebanyak 12,275 rekod vaksinasi telah dilaporkan sebagai tidak lengkap dan 70 akaun yang mana pemiliknya sudahpun meninggal dunia masih lagi disenaraikan sebagai aktif.

Ketua Audit Negara mengatakan lagi bahawa Kementerian Kesihatan Malaysia harus melakukan usaha wajar untuk memastikan bahawa data pengguna aplikasi MySejahtera ini bukan sahaja selamat, tetapi juga adalah jitu untuk mengelakkan sebarang kesilapan yang akan memudaratkan semua pihak.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd