Cari @ Amanz

Pelbagai Syarikat Media Mengkritik OpenAI Kerana Melatih ChatGPT Guna Artikel Tanpa Kebenaran

Oleh Aman

Link Copied!

ChatGPT merupakan salah satu bentuk kecerdasan buatan yang menjadi bualan hangat hari ini, memandangkan ia boleh membalas pelbagai pertanyaan pengguna dengan mudah. Seperti pelbagai kecerdasan buatan, ChatGPT turut perlu dilatih dengan sejumlah data yang besar, dan ia didapati ChatGPT turut dilatih menggunakan data-data daripada laman-laman berita dan media yang lain.

Menyentuh mengenainya, kini syarikat media seperti Wall Street Journal dan juga CNN dikatakan tidak mempunyai sebarang perjanjian dengan pihak OpenAI untuk melatih kecerdasan buatan ChatGPT menggunakan artikel dan data yang diterbitkan penerbitan mereka. Ini sekaligus melanggar terma yang ditetapkan oleh pelbagai penerbit dan syarikat media.

Kritikan ini hadir selari dengan pelbagai saman yang difailkan terhadap penjana grafik berasaskan kecerdasan buatan yang turut dilatih menggunakan gambar-gambar tanpa perlesenan yang betul.

Buat masa ini, pihak OpenAI tidak mengeluarkan sebarang komen berkaitan dengan perkara ini.

Kebiasaannya, penggunaan data untuk tujuan kajian, penyelidikkan atau pembelajaran adalah dibenarkan oleh pelbagai syarikat. Namun, apabila ia melibatkan secara komersil, perlesenan diperlukan sebelum digunakan oleh sesuatu pihak lain.

Sumber : Bloomberg

Komen ()