Cari @ Amanz

Google Chrome 110 Memperkenalkan Mod Memory Dan Energy Saver Untuk Semua

Oleh Nazrin

Link Copied!

Google Chrome ialah sebuah pelayar web yang terkenal untuk penggunaan kuasa CPU, memori dan tenaga bateri yang cukup tinggi sekali. Pelbagai perubahan telah dilakukan terhadap pelayar web ini, tetapi secara lazimnya orang ramai akan mengatakan bahawa ia masih lagi perisian web yang banyak memakan sumber peranti.

Pada penghujung tahun lepas, Google Chrome telah hadir dengan dua ciri baru yang dikatakan akan membantu dengan isu-isu ini, iaitu Memory Saver dan Energy Saver yang akan mengurangkan penggunaan kedua-dua sumber tersebut.

Memory Saver akan menghentikan penggunaan memori pada tab-tab yang tidak digunakan untuk satu jangkamasa, dan akan menyegar semula laman web tersebut apabila tabnya diaktifkan semula. Untuk Energy Saver pula akan mengehadkan penggunaan kuasa di latar belakang, dan mengurangkan kadar bingkai sebuah video dan menghentikan animasi pada laman web dan akan diaktifkan secara automatik apabila bateri komputer riba dilihat kurang daripada 20 peratus.

Fungsi-fungsi ini diperkenalkan secara berkala pada penghujung tahun lepas, tetapi dengan kemaskini Google Chrome 110 terbaru, ciri ini nampaknya sudah diperkenalkan kepada semua pengguna.


Komen ()