Cari @ Amanz

AWS Akan Membuka AWS Region di Malaysia – Turut Merancang Pelaburan Bernilai RM 25.5 Bilion Menjelang 2037

Link Copied!

Pada Bulan Mei tahun lepas AWS dilaporkan komited untuk melabur di Malaysia dan pada acara AWS Cloud Day Malaysia, mereka telah mengumumkan perancangan mereka untuk melabur sebanyak USD 6 Bilion (~RM 25.5 Bilion ) untuk membangunkan pelbagai perkara, dan tidak hanya terhad kepada pembangunan pusat data sahaja. 

Pertamanya, AWS akan membuka ‘AWS Region’ untuk Malaysia, dan bakal memudahkan startup tempatan untuk segala urusan berkaitan infrastruktur, seperti pusat data, sekuriti dan pelbagai perkhidmatan AWS. Malah ia juga akan terdiri dari ‘3 Availability Zones’ sekaligus menjamin perkhidmatan berterusan untuk pelanggan AWS di Malaysia. 

Dan apabila AWS Region khas untuk pengguna di Malaysia, selain dari kadar pendam masa yang lebih rendah (low latency), pengguna korporat termasuklah agensi kerajaan dapat menyimpan data dengan lebih sekuriti, termasuklah sekiranya perlu mematuhi kedaulatan data (data sovereignty) yang biasanya menjadi salah satu syarat dalam memastikan data pengguna terjaga.

Sehingga kini terdapat pelbagai startup dan juga syarikat besar yang menggunakan perkhidmatan AWS termasuklah Carsome, Astro,  Storehub dan pelbagai lagi termasuklah kerjasama AWS dengan pembangun tempatan. Dengan komitmen perancangan RM 25.5 Bilion yang akan dilaburkan oleh AWS untuk pasaran Malaysia, semestinya startup dan kemajuan teknologi internet di Malaysia dapat diperhebat lagi.  


Komen ()