Cari @ Amanz

China ialah pencabar terbesar dominasi teknologi Amerika Syarikat di peringkat global. Menyedari kedudukan mereka bakal terancam, pelbagai sekatan teknologi telah dikenakan oleh A.S ke atas China atas dasar “keselamatan negara”. Syarikat superkomputer, telekomunikasi dan teknologi kecerdasan sudah mula disekat sejak empat tahun yang lalu. Untuk mengekangnya dengan lebih mendalam, Amerika Syarikat akan mengharamkan pula pelaburan dalam syarikat China yang terlibat dengan sektor teknologi tertentu.

China Amerika

Menurut laporan WSJ, Jabatan Perbendaharaan A.S akan memulakan program mengharamkan pelaburan dalam syarikat China yang terlibat dengan teknologi semikonduktor terkini, superkomputer, perkomputeran kuantum dan kecerdasan buatan (AI). Dengan pengharaman ini Washington ingin menghalang teknologi milik mereka dikongsi dengan China untuk tujuan ketenteraan.

Presiden Biden dijangka mengeluarkan arahan eksekutif menguatkuasakan pengharaman ini dalam masa terdekat. Usaha menyeluruh dilakukan oleh A.S bagi memastikan China tidak dapat mengakses teknologi terkini. Menerusi sekutu mereka Jepun dan Belanda, mesin pencetak cip teknologi terkini telah dihalang daripada dieksport ke China. AMD dan NVIDIA hanya dibenarkan menjual cip AI yang dikurangkan kemampuannya.

Selepas Biden memenangi pilihanraya presiden, ramai menyangka beliau akan menarik semula halangan yang dikenakan oleh Donald Trump tetapi kini sebaliknya berlaku.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd