Cari @ Amanz

NASA Memperlihatkan Cawan Angkasa – Gunakan Dinamik Bendalir Untuk Memberi Kesan Seumpama Graviti

Oleh Aman

Link Copied!

Salah satu cabaran di angkasa adalah untuk makan dan minum, disebabkan ketiadaan graviti. Ini membuatkan kadang-kala makanan terapung, atau perlu menggunakan beg makanan khusus untuk proses makan atau minum.

Menariknya, seperti pelbagai eksperimen di angkasa, NASA turut melakukan sejumlah rekaan melibatkan cawan untuk digunakan di angkasa, dan baru-baru ini mendemonstrasikan penggunaan cawan angkasa tersebut.

Pihak NASA menyatakan rekaan cawan tersebut menggunakan kelebihan dinamik bendalir dalam memberi kesan seumpama graviti, sekaligus membolehkan angkasawan menghirup air daripada cawan tersebut. Air juga kekal dalam cawan, dan tidak terapung keluar.

NASA menjayakan perkara ini melalui konsep ketegangan permukaan dan juga geometri cawan tersebut sendiri. Apabila angkasawan meletakkan cawan di mulut, air akan tertarik secara automatik ke mulut angkasawan secara resapan rerambut.

Selain penggunaan di angkasa, NASA juga melihat kepada penggunaan konsep yang sama pada pelbagai peralatan, termasuk perubatan di Bumi.


Komen ()