Cari @ Amanz

Cip Snapdragon 7+ Gen 2 Kini Rasmi – Realme Dan Redmi Antara Yang Menggunakannya

Link Copied!

Qualcomm telah melancarkan cip pemprosesan baharu menerusi Snapdragon 7+ Gen 2 pada hari ini. Ia dihasilkan dengan teknologi 4nm TSMC berdama peningkatan prestasi mencapai 50% berbanding generasi sebelum ini. Kuasa GPU juga dikatakan dua kali ganda lebih pantas dengan kecekapan mencapai 13%. Di samping turut mampu mengekalkan prestasi sehingga 65% lebih baik berbanding pesaing setara lain sewaktu digunakan untuk sesi permua.

Untuk lebih khusus, ia merupakan cip lapan teras yang terdiri dengan tiga teras Cortex-A710 berkelajuan mencapai 2.49GHz, sementara itu empat teras Cortex-A510 pada 1.8GHz. Untuk fotografi, ia menyokong sensor kamera tunggal sehingga 200MP, dwi-kamera sehingga 64 + 36MP atau tri-kamera sehingga 32MP secara serentak. Kemampuan rakaman video sehingga 4K pada 60fps dengan sokongan HDR.

Rangkaian 5G boleh dinikmati yang juga menyokong sehingga WiFi 6E dengan kelajuan pemindahan sehingga 3.6Gbps. Di samping cip ini turut membawakan sokongan Snapdragon Sound yang serasi dengan aptX Lossless untuk kemampuan audio lebih jelas tanpa masalah. Peranti dengan cip ini dijadualkan tiba sekitar bulan ini, di mana Realme dan Redmi antara pengeluar yang disahkan menggunakan cip ini.


Komen ()