Cari @ Amanz

Puluhan juta tahun yang lalu, bumi didiami oleh dinosaur yang bersaiz besar. Dalam era ini haiwan bersaiz gergasi merajai dunia kerana manusia masih belum wujud. Sejak dari dahulu lagi rekod haiwan terbesar dipegang oleh keluarga sauropod seperti Brachiosaurus. Kini saintis telah mengesahkan haiwan dengan leher terpanjang dalam sejarah adalah milik Mamenchisaurus sinocanadorum yang merupakan spesis sauropod.

Fosil Mamenchisaurus ditemukan di China pada tahun 1987. Selepas saintis dari Stony Brook University, London Natural History Museum, Yunnan University dan Muzium Dinosaur Zigong mengkaji beberapa fosil yang ditemukan serta melihat sejarah evolusi keluarga Mamenchisaurus, mereka mengatakan leher dinosaur ini boleh mencecah 15.1 meter. Ini dengan mudah memintas rekod leher terpanjang yang dipegang oleh Sauroposeidon yang dipercayai sekitar 12 meter.

Leher Mamenchisaurus adalah lebih enam kali lebih panjang berbanding leher seekor zirafah moden. Walaupun bersaiz gergasi, Mamenchisaurus ialah haiwan herbivor dengan kepala yang kecil. Ia hidup ketika zaman pertengahan Jurasik dan awal Cretaceous (114-174 juta tahun yang lalu).

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd