Cari @ Amanz

Pempengaruh media sosial menjadi pilihan jenama utama untuk mengiklankan produk terkini mereka kerana kos lebih rendah, dan hubungan terus dengan golongan sasaran. Tetapi seperti pengiklanan biasa, pengiklanan menggunakan golongan influencer ini juga bermasalah dengan kandungan berbayar kadang kala tidak dinyatakan. Di Perancis terdapat banyak undang-undang digunakan untuk melindungi pengguna dan undang-undang baharu yang ingin diluluskan bakal mendatangkan impak kepada pempengaruh.

Menteri Kewangan Perancis Bruno Le Maire mengumumkan pada minggu lalu pempengaruh perlu menyatakan sekiranya gambar atau video mereka telah dimanipulasi menggunakan penuras. Turut akan diharamkan kelak ialah pengiklanan dan tajaan oleh syarikat pembedahan kosmetik ke atas pempengaruh.

Tindakan ingin diambil bagi mengelakkan kesan negatif ke atas psikologi orang ramai yang mengikuti akaun pempengaruh. Sekiranya rang undang-undang ini diluluskan Perhimpunan Kebangsaan Perancis, ia akan menjadi negara pertama Eropah yang memperkenalkan rangka kerja untuk mengawal selia pempengaruh.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd