Cari @ Amanz

Bing sedia memperluaskan penawaran enjin carian mereka dengan memperkenalkan Bing Chat yang dijana dengan GPT-4, dan memaparkan kandungan dan hasil carian kepada pengguna melalui bentuk perbualan.

Ia menggunakan teknologi sama seperti ChatGPT, tetapi ditambah-baik dengan penyertaan data dan kandungan yang diindeks oleh enjin carian Bing.

Terbaru, seperti penawaran enjin carian yang lain, Bing turut akan mula memaparkan pengiklanan pada hasil sembang melalui Bing Chat.

Dan dalam usaha menjaga para penerbit dan pemilik kandungan di sesuatu web yang disertakan melalui Bing Chat, pihak Bing kini menyatakan akan berkongsi pendapatan bersama rakan-rakan yang kandungan mereka dipaparkan pada respon sesuatu chat dengan iklan.

Buat masa ini, ia tidak diketahui bagaimanakah pembahagian akan dibuat, dan berapakah pendapatan melaluinya yang akan menguntungkan para penerbit kandungan. Tetapi, mungkin langkah ini mengelak daripada para penerbit kandungan membenci enjin carian berasaskan kecerdasan buatan seperti ini, kerana tidak membawa trafik ke laman berkenaan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd