Cari @ Amanz

Bank Negara Malaysia (BNM) kini mengumumkan yang mana DuitNow dan NETS QR telah dihubungkan, sekaligus membolehkan pelancong dari Singapura membayar DuitNow QR melalui imbasan NETS QR, sementara rakyat Malaysia yang ke Singapura boleh membayar di sana dengan mengimbas kod NETS QR melalui dompet digital yang menyokong DuitNow QR.

Untuk makluman, DuitNow QR adalah penyelesaian yang digunakan di Malaysia untuk tujuan pembayaran dengan hanya mengimbas kod QR. Di Singapura, penawaran lebih kurang sama dikenali dengan nama NETS QR.

BNM menyatakan integrasi antara negara ini menyokong pembayaran antara dengan mengimbas kod QR pada penjual, selain turut menyokong transaksi edagang antara negara.

Buat masa ini, antara dompet digital tempatan yang menyokong pembayaran di Singapura dengan mengimbas kod NETS QR di sana adalah termasuk AmBank Malaysia Berhad, Boost, CIMB Bank Berhad, Hong Leong Bank Berhad, Malayan Banking Berhad, Public Bank Berhad, Razer Merchant Services Sdn. Bhd., TNG Digital Sdn. Bhd. dan United Overseas Bank Malaysia Berhad.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd