Cari @ Amanz

WhatsApp yang merupakan salah satu aplikasi pemesejan paling banyak digunakan dilihat bakal menerima kemaskini pelindungan privasi baharu tidak lama lagi. Dikenali sebagai Chat Lock, ia merupakan ciri yang membolehkan pengguna mengunci dan menyembunyikan ruangan sembang tertentu yang bersifat peribadi dan sensitif. Ianya boleh dikunci dengan dua cara berbeza sama ada menggunakan imbasan cap jari atau kata laluan sekaligus menyukarkannya diakses oleh orang lain.

Namun sekiranya terdapat seseorang yang cuba mengakses telefon pintar berkenaan dan gagal memberikan pengesahan yang diperlukan. Mereka akan diminta untuk mengosongkan mesej dalam ruangan sembang dengan segera sebelum mengaksesnya. Sebagai tambahan lagi, ciri Chat Lock ini juga bantu memastikan setiap kandungan media seperti video atau imej kelak peribadi, di mana tidak akan disimpan secara automatik di dalam galeri telefon.

Buat masa ini, ia dikatakan masih lagi dalam pembangunan dan akan menerima beberapa penambahbaikan sebelum dilancarkan bagi versi penuh. Meskipun begitu, ia dianggap menarik keranan mampu menjanjika keselamatan tambahan pada aplikasi buat pengguna yang ingin memastikan perbualan sensitif kekal selamat.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd