Cari @ Amanz

Antara cabaran kepada robot dan kecerdasan buatan ialah untuk memahami apa yang dilihat menerusi kamera dan “deria” mereka. Oleh itu mereka perlu dilatih untuk mengenali setiap objek yang mengambil masa yang lama. Apabila objek dikenali barulah cara ia digunakan boleh difahami. Adalah hampir mustahil untuk mengajar sesebuah kecerdasan buatan (AI) untuk mengenali setiap objek yang wujud secara satu persatu.

Hari ini Meta mengumumkan Segment Anything Model (SAM) yang merupakan model AI terkini mereka yang boleh mengenalpasti kesemua objek dalam gambar dan video. Apabila sesebuah imej atau video dilihat oleh SAM, ia akan melakukan proses segmentasi secara automatik.

Segmentasi ialah proses memecahkan setiap objek dalam gambar untuk memahaminya. Yang menarik mengenai SAM menurut Meta ialah ia boleh melakukan segmentasi pada objek yang tidak pernah dilihat sebelum ini olehnya ketika dilatih.

Meta memberikan akses kepada SAM untuk penyelidik yang turut mengandungi 11 juta imej yang digunakan untuk melatihnya dan lebih 1.1 bilion segmentasi yang telah dihasilkan di bawah lesen Apache 2.0. Bagi orang ramai, demo SAM boleh dicuba sendiri secara percuma menerusi pautan d bawah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd