Carian
Google Sedang Membangunkan Ciri “Nearby Calling” – Jawab Panggilan Telefon Pada Peranti Lain
April 7, 2023 Fahim Zahar

Ekosistem Apple adalah sistem berhubung terbaik untuk produk-produk mereka. Jika anda menggunakan iPhone tidak sah jika tiada Apple Watch dan kemudiannya harus memiliki iPad, AirPods dan MacBook. Ini kerana Apple menawarkan pengalaman penggunaan mesra pengguna jika menggunakan semua produk mereka.

Ciri yang patut banyak jenama Android tiru adalah Continuity. Contohnya panggilan telefon pada iPhone boleh dijawab pada MacBook, iPad atau Apple Watch walaupun peranti-peranti ini tiada kad SIM. Samsung cuba menawarkan ciri sama pada telefon mereka dan tablet tetapi penggunaan masih tidak memuaskan seperti Apple.

Google kelak akan menawarkan ciri ini terus terbina dalam Android melalui Nearby Calling. Ciri ini ditemui pada kod Android 14 Developer Preview 2 sebagai SYSTEM_CALL_STREAMING. Jika panggilan telefon diterima pada telefon Android pengguina boleh menstrim panggilan ini dengan menjawabnya pada tablet atau skrin pintar. Ciri ini sudah dibangunkan bertahun dan akhirnya kita mungkin akan lihat ia akan ditawarkan secara rasmi.

Ciri ini turut menyokong panggilan suara seperti pada WhatsApp. Salah satu kenapa ciri ini ditemui adalah kerana Google akhirnya akan mempunyai tablet tersendiri iaitu Google Pixel Tablet yang boleh berubah menjadi skrin pintar atau tablet. Jadi ciri seperti ini agak menarik untuk Google menjadikan ekosistem mereka sebagai pencabar Apple.

Apa kata anda?

Komen