Cari @ Amanz

Pelanggan YouTube Premium kini diberikan lima ciri baharu yang akan menjadikan langganan mereka lebih berbaloi berbanding YouTube percuma. Lima ciri ini adalah penstriman pada tetapan 1080p Premium, Queue, Live Sharing, menyambung tontonan video pada multi peranti dan Smart Downloads.

Menerusi 1080p Premium, kandungan FHD dapat ditonton pada kadar bit yang lebih tinggi. Secara teorinya video akan kelihatan lebih tajam dan jelas. Ini adalah penting lebih-lebih lagi dalam kandungan video dengan aksi pantas seperti perlumbaan kereta atau bola sepak. Ciri ini diberikan kepada pengguna iOS sahaja pada waktu sebelum akan turut ditawarkan kepada pengguna versi pelayar web.

Seterusnya ialah Queue yang membolehkan beberapa video disusun untuk ditonton secara berturutan dalam aplikasi YouTube. Sebelum ini ciri ini hanya boleh digunakan pada aplikasi telefon pintar untuk tontonan pada aplikasi TV. Pelanggan Premium boleh menonton satu video sebelum pergi ke video lain untuk ia dimainkan selepas video pertama tadi.

Kemudian Live Sharing membenarkan tontonan YouTube dalam sesi Google Meet secara berkumpulan. Bagi mereka yang ingin menonton video yang sama dengan rakan yang berjauhan ciri ini pastinya berguna. Dalam masa beberapa minggu sahaja lagi, ciri tontonan bersama ini akan diberikan dalam FaceTime menerusi Apple SharePlay pula.

Tontonan rentas peranti juga diberikan kepada pelanggan Premium hari ini. Anda boleh memulakan tontonan pada telefon pintar sebelum menyambung tontonan pada TV atau pelayar web. Dengan ini tontonan tanpa gangguan rentas platform dapat dinikmati.

Akhir sekali ialah ciri Smart Downloads yang sebelum ini diuji diberikan kepada semua. Smart Download meneka apakah kandungan yang mungkin ingin anda tonton dan kemudian memuat turunnya secara automatik setiap kali peranti bersambung kepada rangkaian WiFi. Video ini kemudiannya boleh ditonton secara luar talian.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd