Cari @ Amanz

Siri cip pemprosesan generasi ke-6 Skylake tampil dengan cip pemprosesan grafik terbina (iGPU) generasi ke-9 yang dilihat cukup berguna khususnya untuk menguasakan paparan menggunakan kuasa yang rendah.

Terkini, Intel telah mengesahkan bahawa siri cip pemprosesan grafik terbina ini tidak lagi akan dikemaskini, bermakna ia sudahpun memasuki fasa luput (end of life) dan tidak lagi akan diperbaiki, melainkan terdapat isu sekuriti yang benar-benar serius yang perlu ditampal.

Cip pemprosesan Intel Skylake dilancarkan sekitar tahun 2015, dan setelah lapan tahun, Intel nampaknya sudah mula mahu mematikan sokongan untuk cip ini. Malah, ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan khususnya apabila Intel dilihat juga menghentikan kemaskini day-0 yang bermaksud bahawa ia tidak akan menerima kemaskini untuk perisian seperti permainan video dan sistem operasi pada hari pelancaran.

Perbezaannya ialah kemaskini perisian masih lagi akan hadir untuk komponen-komponen tersebut, tetapi untuk cip grafik yang hadir pada CPU siri Skylake, ia tidak lagi akan dikemaskini selepas ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd