Cari @ Amanz

Google dan saman anti-persaingan bukanlah sesuatu yang baru. Syarikat konglomerat teknologi tersebut sudah disaman berkali-kali mengenainya sebelum ini, dan terkini, kerajaan Korea Selatan telah menyaman syarikat tersebut sebanyak 42.1 billion won (RM140 juta) kerana menghalang permua-permua Android daripada dilancarkan secara rasmi di gedung aplikasi parti ketiga.

Sepanjang Jun 2016 sehingga April 2018, Google dilihat telah mengambil kesempatan keatas para pembangun permua di negara tersebut dengan mengatakan bahawa hanya permua yang dilancarkan secara eksklusif di Google Play Store akan menerima promosi dalam aplikasi tersebut.

ini menyebabkan gedung-gedung permua tempatan tidak boleh memperkenalkan permua-permua terbaru dan bersaing dengan dominasi Google Play Store. Diantara gedung dan pembangun permua dan aplikasi yang terkesan akibat monopoli Google ini termasuklah One Store, Netmarble, Nexon dan NCSoft dan pelbagai lagi pembangun kecil yang lain.

Google dilihat akan mengambil keputusan untuk mencabar saman ini, kerana pada pendapat mereka, syarikat tersebut telah lebih banyak membantu pembangun-pembangun di negara tersebut dari yang sebaliknya.

Ini bukanlah kali pertama Google disaman oleh kerajaan negara tersebut melalui badan Korean Free Trade Commission. Pada tahun 2021, badan tersebut telah menyaman Google sebanyak 200 bilion Won (~RM667 juta) kerana menghalang versi tersuai sistem operasi Android daripada dipasang di negara tersebut.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd