Cari @ Amanz

Jenama-jenama seperti Tesla, BYD, BMW dan sebagainya kini telah mula menawarkan pilihan kenderaan elektrik mereka untuk pemandu di pasaran tempatan, dan walaupun jumlah penggunaanya hanya meningkat sedikit demi sedikit, keperluan untuk pusat-pusat pengecasan yang lebih pantas dan lebih banyak sudahpun mula diperlihatkan.

Oleh kerana ini, syarikat pembekal tenaga lestari Gentari dan juga Lotus Cars Malaysia (LCM), pengedar eksklusif kenderaan berjenama Lotus di Malaysia telah menandatangani MoU selama dua tahun untuk membangunkan infrastruktur pengecasan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.

Menurut perjanjian ini, Gentari dan LCM akan bekerjasama selama dua tahun untuk membangunkan infrastruktur pengecasan ini bukan sahaja di lokasi-lokasi LCM, tetapi juga di kawasan-kawasan awam di sekitar Malaysia.

Kerjasama ini ditandatangani sewaktu pelancaran rasmi kenderaan Hyper SUV pertama Lotus, iaitu Lotus Eletre. Pihak LCM telah mengesahkan bahawa dengan kerjasama ini, para pemilik kenderaan ini juga akan berpeluang untuk memiliki pakej pengecasan EV mereka tersendiri, tetapi butiran mengenai pakej ini belum diperhalusi lagi.

Pembangunan infrastruktur pengecasan EV ini juga termasuklah sebuah platform digital untuk LCM kelak, berkemungkinan untuk memudahkan para pemilik kenderaan Lotus Eletre ini mencari lokasi-lokasi pengecas dan memudahkan mereka untuk merancang perjalanan mereka.

Setakat ini, Gentari mempunyai sekitar 150 pengecas EV di 35 lokasi pengecasan di Malaysia dan mempunyai pelan untuk memasang sebanyak 25,000 pengecas EV di sekitar Asia Pasifik menjelang 2030. Untuk jangka masa yang lebih dekat, Gentari dilihat mahu memasang sebanyak 9000 pengecas EV di Malaysia dan India menjelang 2026.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd