Cari @ Amanz

Kementerian Ekonomi dan MOSTI (Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi) hari ini memperkenalkan program INNOVATHON, iaitu sebuah program realiti TV yang akan memfokuskan kepada memberi peluang untuk rakyat Malaysia dalam menjana dan kembangkan idea inovatif yang boleh dikomersilkan.

INNOVATHON akan memfokuskan kepada produk berbentuk digital dan juga teknologi, melalui format hackathon.

Siri realiti TV ini akan bersiaran dalam bulan Jun 2023 selama sepuluh minggu, dan disiarkan melalui kerjasama ASTRO. Siri ini juga akan memaparkan proses pembangunan produk digital disebalik tabik dari peringkat idea ke penghasilan prototaip.

Setiap pemenang mingguan yang dipilih juga akan ke peringkat akhir dan diberikan modal asas untuk membina prototaip produk digital bagi tujuan demonstrasi peringkat akhir.

Pemenang peringkat akhir pula akan diberikan modal untuk memulakan syarikat pemula (startup) mereka dengan bimbingan agensi kerajaan dan pelabur strategik swasta. Kerajaan peruntuk sejumlah RM1 juta untuk tujuan modal asas dan modal awal kepada pemenang.

Penyertaan INNOVATHON ini dibuka kepada semua rakyat Malaysia tanpa kira latar belakang dan had umur. Bagi anda yang berminat boleh menghantar klip seminit yang memaparkan idea, ciptaan dan rekaan. Video tersebut boleh dihantar ke [email protected]. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 7 Mei 2023.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd