Cari @ Amanz

Xiaomi turut tidak asing dengan arena permainan video. Mereka ada platform permainan tersendiri seperti Xiaomi Cloud Games dan beberapa aksesori permainan telah pun dilancarkan. Xiaomi ada tetikus, papan kekunci dan juga monitor gaming.

Terkini Xiaomi Game Controller dilancarkan atau terjemahan terus adalah Xiaomi Gamepad Light. Alat kawalan versi mampu milik kepada Xiaomi Gamepad Elite. Alat kawalan ini boleh digunakan bersama dengan telefon pintar melalui Bluetooth, komputer Windows dengan dongel atau kabel, serta televisyen pintar.

Xiaomi Game Controller menggunakan butang Hall Linear untuk kesan tekan minyak, brek dan menembak dalam permainan yang lebih baik. Ia turut menggunakan sensor 6-paksi giroskop dan setiap butang-butang disusun agar ia ergonomik memberi keselesaan kepada pengguna.

Beberapa butang tambahan, D-Pad yang nampak aneh serta lampu LED turut disertakan. Bateri dikatakan bertahan sehingga 20 jam dan rekaan keseluruhan nampak seakan alat kawalan DualShock PS1. Harga jualan di China adalah RMB 199 iaitu sekitar RM128 sahaja.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd