Cari @ Amanz

Aerodyne merupakan salah satu syarikat tempatan yang memfokuskan kepada perkhidmatan berasaskan dron. Terbaru, ia dilaporkan syarikat yang berpusat di Cyberjaya ini dalam usaha untuk meraih dana antara sekitar $150 juta ke $200 juta pada tahun ini.

Aerodyne dikatakan sedang meraih dana ini pada nilai lebih $1 bilion. Status unikorn sering diberikan kepada syarikat pemula atau startup yang mencapai nilai berkenaan. Sebelum ini, Aerodyne juga telah mencapai status penyedia perkhidmatan dron terkemuka dunia.

Aerodyne sedia menguruskan lebih 560,000 aset infrastruktur, termasuk melakukan penilaian terhadap lebih 380,000 infrastruktur bekalan kuasa di 35 buah negara. Perkhidmatan Aerodyne juga digunakan rentas pelbagai industri, termasuk digunakan agensi kerajaan tempatan dalam pelbagai usaha, termasuk ketika pengurusan banjir.

Aerodyne juga sedia melabur dan mengambil-alih beberapa syarikat memfokuskan perkhidmatan dron sebelum ini dalam membolehkan mereka menawarkan perkhidmatan di seluruh dunia, serta mempunyai kepakaran yang meluas dalam bidang perkhidmatan dron.

Disamping itu, Aerodyne juga menyasarkan penyenaraian awam atau IPO seawal 2024 kelak.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd