Cari @ Amanz

Siri cip pemprosesan APU berspesifikasi tinggi Dragon Range dan Phoenix Point baru sahaja diperlihatkan oleh beberapa jenama pembuat komputer riba yang terkemuka, tetapi terkini, nampaknya AMD sudahpun dalam proses untuk membangunkan cip pemprosesan yang lebih baru.

APU terbaru ini dinamakan Strix Point, dan kewujudannya diketahui pada awal bulan ini, tetapi butiran mengenainya hanya diketahui melalui maklumat yang tertiris baru-baru ini. Moore’s Law is Dead baru-baru ini telah memperlihatkan butiran-butiran mengenai cip APU Strix Point ini, yang tampil dengan komponen-komponen serba baru.

APU Strix Point kini dilihat akan hadir dengan penggunaan cip pemprosesan AM5 yang dibina menggunakan proses 4nm dan akan digabungkan dengan pilihan cip grafik RDNA2 sehingga RDNA3.5 yang juga akan diperkenalkan kelak.

Didalam siri cip pemprosesan ini, model-model seperti Hawk Point, Strix Point dan Strix Halo diperlihatkan yang akan dibangunkan untuk tujuan-tujuan yang berbeza. Bermula dengan Hawk Point, APU ini hadir dengan penggunaan kuasa 15W ke 45W untuk komputer riba nipis dan ringan. Strix Point juga dilihat hadir dengan penggunaan kuasa elektrik yang sama, tetapi dijangka hadir dengan prestasi yang lebih berkuasa.

Strix Halo merupakan siri cip pemprosesan yang paling berkuasa dalam siri ini, yang dijangka akan hadir dengan pilihan sehingga 16 teras dan 32 bebenang kuasa. Ia dijangka bahawa cip pemprosesan ini akan hadir dengan prestasi 25 peratus lebih berkuasa berbanding dengan APU Dragon Range, dan mempunyai kemampuan grafik setanding sebuah kad grafik NVIDIA GeForce RTX 4070 Mobile.

Dalam pada itu, dengan siri APU Strix Point ini, AMD nampaknya mahu menandingi cip pemprosesan Apple Silicon yang kini dilihat sebagai cip pemprosesan komputer riba yang paling cekap di pasaran sekarang.

AMD tidak dijangka akan memperkenalkan cip pemprosesan baru ini begitu pantas, khususnya apabila siri APU Dragon Range masih belum memperlihatkan penggunaan yang begitu meluas. Walaubagaimanapun, AMD berkemungkinan akan memperkenalkan cip pemprosesan ini pada awal tahun hadapan, dan akan mula dilihat pada peranti-peranti komputer riba sekitar pertengahan tahun.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd