Cari @ Amanz

Geoffrey Hinton yang merupakan individu yang membangunkan teknologi kecerdasan buatan (AI) telah meninggalkan Google dan memberikan amaran mengenai penggunaan teknologi yang dilihat berbahaya kepada manusia. Dalam temuramah bersama New York Times, Hinton berkata dengan kadar peningkatan kemampuan AI yang berlaku sekarang ia mungkin akan melangkaui kemampuan manusia.

AI menurut beliau lagi boleh digunakan untuk tujuan jahat oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Oleh sebab itu Hinton menyesali kerja yang dilakukan oleh beliau dalam pembangunan AI di peringkat awal. Beliau meninggalkan Google kerana sudah berusia 75 tahun. Walaupun mengkritik mengenai bahawa AI, Hinton tidak mengkritik bekas majikan kerana berkata Google bertanggungjawab dalam membangunkan kecerdasan buatan mereka.

Isu mengenai bahaya AI amat popular dalam karya-karya sains fiksyen. Dalam Terminator misalnya, AI Skynet mencapai tahap kesedaran sehingga menyebabkan manusia hampir musuh dalam serangan senjata nuklear. Kerisauan ini muncul semula dengan terdapat gerakan supaya pembangunan AI diperlahankan seketika bagi melihat impaknya ke atas tamaduna manusia dalam masa terdekat.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd