Cari @ Amanz

Jalan yang boleh dilalui sesebuah kenderaan adalah berkadar terus dengan lebar kenderaan itu sendiri. Kereta Kancil boleh melalui denai yang sempit yang tidak boleh digunakan oleh sebuah lori. Tetapi kereta elektrik CT-1 (City Transformer 1) mempunyai kemampuan untuk menjadikan lebih pipih bagi membolehkannya melalui jalan yang lebih sempit di tengah-tengah kota.

Keempat-empat tayar boleh dimasukkan ke dalam tubuh menjadikan lebar kenderaan hanya 1 meter. Ia dilengkapi dua motor elektrik 7.5 kW yang membolehkan ia mencapai kelajuan maksimum 90kmj. Bateri pula memberikan jarak perjalanan sehingga 180 km sekali caj. CT0-1 direka untuk kegunaan jarak pendek dalam bandar oleh itu prestasi tinggi tidak diperlukan.

Ia boleh membawa dua penumpang sahaja tetapi kerana badannya yang “kurus” dalam mod pemanduan dalam bandar, ia boleh diletakkan di tempat simpanan motosikal. Seperti kereta elektrik lain ia mempunyai skrin untuk pemandu dan juga sistem info hibur. CT-1 akan dijual bermula 2024 pada harga 16,000 Euro (~RM79,000) sebuah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd