Cari @ Amanz

Dengan letusan kecerdasan buatan kebelakangan ini, kini Bill Gates, pengasas Microsoft berkongsi pendapat beliau berkenaan dengan arena tersebut. Mengikut perkongsian Bill Gates, kecerdasan buatan bakal melakukan pelbagai perubahan, termasuk dari segi tingkah-laku pengguna dalam berinteraksi dengan produk-produk berasaskan internet.

Bill Gates

Ini sekaligus akan mengubah sejumlah perkara, termasuk bagaimana kita melakukan pencarian, bagaimana kita melakukan tugasan dan sebagainya. Kecerdasan buatan juga boleh memahami gaya pengguna, sekaligus memudahkan sejumlah perkara, termasuk membaca untuk kita.

Google sendiri sedia memperlihatkan rekaan enjin carian mereka yang baharu, yang mengintegrasikan kecerdasan buatan untuk carian. Selain Google, Bing juga turut memperkenalkan Bing Chat pada enjin carian mereka yang membolehkan pengguna berinteraksi dan menggunakan penjanaan kecerdasan buatan dalam mendapatkan sesuatu jawapan. Perkara sama juga dijangka berikan kesan bagaimana kita berinteraksi dalam arena edagang dan sebagainya.

Bill Gates turut mengatakan tidak diketahui lagi siapakah yang akan menerajui arena ini dalam tahun-tahun akan datang – sama ada sebuah syarikat gergasi sedia ada, atau sebuah startup baharu.

Dengan kemajuan teknologi kecerdasan buatan juga, ia dijangka akan membantu dalam sejumlah bidang, termasuk kecerdasan dan pembangunan perubatan.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd