Cari @ Amanz

Tidak dinafikan bahawa teknologi pada masa kini bukan sahaja memberi kesan kepada orang dewasa, malah turut melibatkan kanak-kanak. Meskipun pendedahan ini terhadap anak-anak membantu mereka untuk belajar. Namun, ibu bapa juga perlu cakna dalam memastikan mereka menerima manfaat yang sepenuhnya.

Melihat kepada perkembangan ini, myFirst kini menembusi pasaran Malaysia dengan kepelbagaian produk yang memfokuskan terhadap kanak-kanak. Salah satu daripadanya myFirst Fone R1s yang merupakan jam seutas jam tangan pintar dengan kemampuan membuat panggilan suara dan video menerusi kamera sebesar 2MP terbina.

Ia dilancarkan bertujuan memudahkan para ibu bapa sentiasa berhubung dengan anak-anak. Di mana jam tangan ini membolehkan komunikasi masa nyata yang melibatkan panggilan dua hala, sama ada masuk atau keluar dibuat secara terus. Bukan itu sahaja, ia juga boleh digunakan untuk menghantar teks ringkas dengan emoji tersedia bertujuan menjadikannya lebih menarik. Isyarat mesej kecemasan turut disertakan bagi tujuan keselamatan tambahan.

Seterusnya jam tangan ini juga boleh digunakan sebagai penjejak kecergasan dengan kemampuan memantau kadar degupan jantung dalam masa nyata. Pada masa sama, anak-anak turut boleh mengumpul lencana menarik untuk jumlah langkah mereka setiap hari. Sokongan GPS terbina juga membantu ibu bapa mengesan anak mereka dengan mudah, di samping sejarah perjalanan turut boleh direkod pada setiap masa yang ditetapkan.

Tidak ketinggalan, jam tangan ini juga berfungsi sebagai alat hiburan yang boleh memainkan audio muzik, di samping turut melepasi penarafan IPX8 sebagai pelindungan tambahan. Sokongan fungsi yang lancar memerlukan aplikasi myFirst Circle dimuat turun terlebih dahulu. Ia boleh didapati secara percuma menerusi AppStore untuk peranti iOS dan GooglePlay Store pada peranti Android.

Di samping jam tangan pintar, myFirst Headphones BC Wireless Lite juga diumumkan sebagai aksesori audio nirwayar daripada jenama ini. Ia menggunakan teknologi yang mengeluarkan audio melalui getaran apabila berdekatan dengan tulang pipi. Ini membolehkan si pemakai terus mendengar audio yang dihasilkan, namun kekal peka dengan bunyi persekitaran.

Bukan itu sahaja, myFirst Sketch Book turut diperkenalkan sebagai buku lakaran digital yang membolehkan lukisan disimpan secara digital. Pada masa sama terdapat juga myFirtst kamera bagi kanak-kanak yang meminati fotografi.

Bagi yang berminat, jam tangan myFirst Fone R1s dijual pada RM899, myFirst Headphones BC Wireless Lite berharga RM269, myFirst Sketch Book boleh dibeli pada RM369 dan variasi kamera pula bermula RM299 sebuah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd