Cari @ Amanz

Menteri Komunikasi dan Digital Malaysia, Fahmi Fadzil kini menyatakan perkhidmatan permesejan Telegram gagal memberikan kerjasama dengan kerajaan Malaysia terhadap sejumlah perkara, walaupun telah cuba dihubungi kerajaan sejak bulan Januari lepas.

Pihak kerajaan menyatakan tiada sebarang respon diterima sehingga ke hari ini, dan kerajaan akan mengambil langkah seterusnya terhadap platform Telegram.

Kementerian Komunikasi dan Digital menyatakan telah menerima pelbagai aduan melibatkan Telegram, terutamanya salah-guna melibatkan kandungan lucah, penipuan dan scam, serta penjualan barangan haram.

Fahmi Fadzil mengatakan Telegram seperti tidak ikhlas untuk bekerjasama dengan pihak kerajaan. Ia turut ditekankan, berbanding TikTok dan lain-lain platform, Telegram adalah yang paling membimbangkan buat masa ini.

Telegram sebelum ini telah beberapa kali dilihat tidak bekerjasama dengan pihak berkuasa dalam menangani masalah jenayah yang berlaku pada platform mereka, termasuk pada tahun lepas Telegram dihalang akses di Brazil kerana tidak memberikan respon – dan seterusnya pengasas Telegram memberi alasan mereka tidak memberikan respon kerana mempunyai masalah dengan emel.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd