Carian
EV Charge Go Tawar Perkhidmatan Mengecas EV Mudah Alih
May 29, 2023 Effi Saharudin

Kerisauan mengenai tiada kemudahan mengecas adalah yang teratas di kalangan pengguna kenderaan elektrik (EV). Jarak perjalanan maksimum EV masih rendah tidak dibantu oleh kurangnya pengecas di lebuh raya. Gentari menyelesaikan isu ini menerusi perkhidmatan EV Charge Go yang membawa pengecas ke kenderaan pengguna.

EV Charge Go meletakkan sebuah pengecas EV di dalam sebuah van Proton Exora. Ia boleh menawarkan pengecasan pada kuasa 30Kwh dan 60Kwh. Perkhidmatan ini hanya sekadar sebuah projek rintis selama tiga bulan untuk melihat permintaan di kalangan pengguna EV tempatan.

Ia dilihat sebagai cara untuk menawarkan pengecas elektrik ketika melakukan aktiviti pameran kenderaan dan juga sesi ujian di litar untuk kenderaan EV. Dalam kedua-dua situasi ketiadaan pengecas fizikal adalah isu awal yang diutarakan oleh penganjur. Oleh itu EV Charge Go hanya ditawarkan kepada syarikat yang ingin mengujinya dan bukan lagi untuk pemilik kenderaan individu pada waktu ini.

Perkhidmatan oleh Gentari ini mirip dengan perkhidmatan stesen minyak mudah alih PETRONAS ROVR pada tahun 2019 yang diletakkan di belakang lori. Persamaan idea tidaklah mengejutkan kerana Gentari adalah anak syarikat PETRONAS.

Komen