Cari @ Amanz

Siri ROG Matrix jarang sekali ditawarkan kepada umum kerana ia dilihat sebagai produk edisi terhad untuk golongan peminat tegar yang juga mempunyai wang yang boleh dibelanjakan. Di Computex, ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 telah diperlihatkan dengan ia merupakan kad grafik dengan sistem penyejuk logam cecair. Ini menjadikannya kad pertama ASUS dengan penyejuk yang turut digunakan pada PlayStation 5.

Logam cecair digunakan sebagai bahan antaramuka terma (TIM) bagi membolehkan haba dipindahkan dengan lebih efisien dari cip GPU ke plat sistem penyejuk. Plat sistem penyejuk yang sama disambungkan kepada RAM dan cip VRM pada papan induk.

Dengan sistem penyejukan yang yang lebih efisien, cip RTX 4090 yang digunakan oleh ROG Matrix ini juga beroperasi pada kelajuan lebih tinggi berbanding kad stok. ASUS berkata ia boleh beroperasi pada suhu hanya 60 darjah Celsius walaupun pada TDP 450W.

Bagi meningkatkan lagi kemampuan penyejukan, ASUS ROG Matrix GeForce RTX 4090 turut menggunakan sistem penyejukan cecair dengan radiator sebesar 360mm. Ini disejukkan pula oleh tiga kipas 120mm ROG MF-12S ARGB dengan sistem RGB terbina. Harga masih belum diumumkan oleh ASUS tetapi ia pastinya lebih mahal berbanding kad RTX 4090 biasa yang harganya melangkaui $1600 sebuah.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd